Metingen helderheid Paterswoldsemeer weer gestart

Waterschap Noorderzijlvest werkt aan het verbeteren van de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer. Samen met de omgeving is een maatregelenpakket opgesteld. Het voorkomen van overmatige plantengroei in het meer is belangrijk. Om de groei van waterplanten in de gaten te houden, meten omwonenden het doorzicht (de helderheid) van het water. Die gegevens helpen het waterschap in de aanpak naar een betere waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer.

Resultaten metingen vorig jaar

Ook vorig jaar hebben de vrijwilligers een seizoen lang het doorzicht gemeten. Die metingen leverden waardevolle informatie op. Zo ondersteunen de metingen door de vrijwilligers de trend op het KRW-meetpunt bij zwemlocatie de Lijte. Daar meet het waterschap maandelijks het doorzicht. Verder lijkt er weinig verschil te zijn tussen noordelijke en zuidelijke meetpunten in het Paterswoldsemeer. Alleen in de tweede helft van augustus 2022 was het doorzicht aan de zuidkant wat lager dan aan de noordkant. Een rapport met alle resultaten is te lezen op de website van waterschap Noorderzijlvest.

Vlog

In onderstaande vlog van september 2022 gaat Marion Pot, projectmedewerker waterschap Noorderzijlvest, mee met vier vrijwillige doorzichtmeters. Zij laten zien hoe het doorzicht wordt gemeten.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64