Werkzaamheden Meerweg in laatste fase

De laatste fase van de werkzaamheden rond de Meerweg is bereikt. In mei werken we aan de inlaat bij het gemaal Meerweg en planten we nieuwe natuur. Met deze laatste werkzaamheden werken we toe naar de oplevering van de ecologisch verbindingszone Meerweg. Daarmee verbinden we het Drentsche Aa-gebied met het Paterswoldsemeer.

Inlaat gekoppeld aan gemaal Meerweg

Momenteel wordt druk gewerkt aan de inlaat. Dat is een leiding waardoor het water van de Drentsche Aa via de slenk in het Paterswoldsemeer kan stromen. Onlangs is de inlaat gekoppeld aan het gemaal Meerweg. Het gemaal moest daarvoor worden drooggezet. Een tijdelijke pompinstallatie neemt de functie van het gemaal over.

Aan beide kanten van het gemaal wordt een afsluiter geplaatst: waar het water naar binnen stroomt en waar het uit het gemaal in de slenk stroomt. Die afsluiters zijn op afstand te bedienen, zodat de toevoer van water gecontroleerd en eventueel aangepast kan worden. Daarmee garanderen we een veilig systeem.

Als de werkzaamheden aan de inlaat en het gemaal klaar zijn, testen we of het systeem goed werkt. Die proeven vinden plaats in samenwerking met waterschap Hunze en Aa’s en waterschap Noorderzijlvest.

Beplanting

Aan de noordzijde van de Meerweg wordt het terrein komende tijd verder afgewerkt. De laatste faunageleiding wordt geplaatst en de beplanting wordt aangebracht. Die planten worden gedeeltelijk in het voorjaar en gedeeltelijk in het najaar geplant. Er worden planten gekozen die hier van nature voorkomen en geschikt zijn voor nat veengebied. Bovendien dienen ze als beschutting voor de dieren.

Bomen als compensatie

Vanaf half april worden bomen geplant op verschillende eilanden in het Paterswoldsemeer. Dat gebeurt ter compensatie van de bomen die gekapt zijn op het voormalige campingterrein. Die bomenkap vond plaats om de slenk aan te leggen. In totaal worden op ruim 4200 m2 bomen geplant.

Bouwplaats met een werkvoertuig, vrachtwagen en werklui

Bouwplaats met stromend water uit een pijpleiding

Foto's: werkzaamheden aan de inlaat.

Tags:
mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64