AFSLUITING TRIP FASE 1
Alle informatie over de afsluiting van TRIP fase 1 kunt u teruglezen in het bijhorende nieuwsbericht:
{youtube}mFMwnHziSQY|770|433|0{/youtube}
Film door Cool Shots Media
Jannie Visscher verricht starthandeling project TRIP
Op maandag 6 december 2010 heeft Jannie Visscher, destijds voorzitter van het Meerschap Paterswolde, de starthandeling verricht voor aanleg van een zeilvoorziening voor gehandicapten bij de Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) aan het Paterswoldsemeer. Hiermee ging het eerste project van start. Naast dit project zijn nog vijf projecten rondom het Paterswoldsemeer gerealiseerd, onder de noemer Toeristisch-recreatieve Infrastructuur Paterwoldsemeer (TRIP). Veel ontwikkelingen en investeringen, € 4.592.000, voor een nog aantrekkelijker gebied.
De zes projecten zijn inmiddels opgeleverd. Naast de voorziening gehandicapten bij VWDTP zijn de recreatiemogelijkheden aan de zuidzijde van de Hoornseplas verbeterd. Hierbij moet worden gedacht aan betere toiletvoorzieningen en een nieuwe kiosk (op een nieuwe plaats) en is geïnvesteerd in betere parkeervoorzieningen en een nieuw fietspad. Daarnaast kreeg de speelvoorziening aan de Hoornseplas nog een uitbreiding waardoor dit de grootste speelvoorziening van zijn soort in Europa is geworden! De sluis Nijveensterkolk aan de Hoornsedijk is gerestaureerd en is de Nijdam uitgebreid zodat zowel voetgangers als fietsers hier gescheiden over heen kunnen. Tot slot is het gebied rond Kaap Hoorn aangepakt. Het plein aan het water is verfraaid, er zijn meer parkeerplaatsen en er is een aparte aan- en afvoerroute om zo ook deze lokatie beter bereikbaar te laten zijn voor de hulpdiensten.
Voor het bekijken van een filmpje over de projecten klik hier.
De projecten zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van: Samenwerkingsverband Noord-Nederland, het Europese fonds voor regionale ontwikkeling, het ministerie van Economische Zaken, Regio Groningen-Assen 2030, de provincie Groningen en de deelnemende gemeenten in het Meerschap: Groningen, Haren en Tynaarlo.
ACHTERGRONDINFORMATIE OVER DE DIVERSE PROJECTEN
Zeilen eenvoudiger voor gehandicapten
Voor gehandicapte zeilers is het Paterswoldsemeer slecht toegankelijk. De Vereniging Watersport De Twee Provinciën (VWDTP) organiseert regelmatig cursussen voor zeilers met een handicap. Het in- en uitstappen van de boten vormde een groot obstakel. Dat is veranderd. Aan de wal, bij VWDTP, is in mei 2011 een zwenkkraan geplaatst waarmee de zeilers in de boot worden geholpen. Verder zijn drie ligplaatsen gerealiseerd en een stalling . Deze nieuwe zeilvoorziening is bedoeld voor recreatie- en wedstrijdvaart. VWDTP hoopt met deze nieuwe voorziening ooit het EK zeilen voor gehandicapten naar het Paterswoldsemeer halen.
Verbetering recreatiemogelijkheden zuidzijde Hoornseplas
Kenmerkend voor de zuidkant van de Hoornseplas is de vrije recreatie, oftewel het naaktstrand. Het strandje was klein maar is nu vergroot, net als de ligweide.
De wandelroute rond de Hoornseplas liep voorheen dwars door het vrije recreatiegebied. Dat zorgde soms voor onbegrip bij zowel recreanten als wandelaars. Door het gebied anders in te richten, behoort dat tot het verleden. De wandelroute is zo verlegd dat de verschillende gebruikers gescheiden van elkaar kunnen recreëren. De bestaande toiletunit en kiosk aan het naaktstrand zijn gesloopt en vervangen door een nieuwe openbare toiletvoorziening en een nieuwe kiosk. Verder is het parkeerterrein aan de zuidzijde van de Hoornseplas uitgebreid en zijn nieuwe fietsenrekken geplaatst.
Aan de zuidzijde is bovendien een nieuw fietspad aangelegd. Ook hiervoor geldt dat deze buiten het zicht van het vrije recreatiestrand is aangelegd. Het nieuwe fietspad sluit aan op het fietspadennet rond het Paterswoldsemeer. Zo is er een betere recreatieve fietsroute tussen de Peizer- en Eeldermaden en de Hoornseplas en, via het nieuwe fietspad over de Nijdam, met Kaap Hoorn.
Europa’s grootste openbare speelvoorziening
Op de plek waar meer dan dertig jaar de bekende ‘Palenberg’ stond, staat sinds 2012 een geheel nieuw en modern speelgebied met speeltoestellen voor kinderen in de leeftijd van zes tot en met twaalf jaar. De uitstraling en aantrekkingskracht is alleen maar groter geworden. In dit project is het speelgebied namelijk nog verder uitgebreid met spectaculaire klimrekken, zelfs tot in het water. Met de uitbreiding is deze speelvoorziening zelfs de grootste openbare speelvoorziening van Europa!
De speeltoestellen bestaan vooral uit verzinkt staal in gebogen vormen en dikke kabels waardoor de speeltoestellen erg degelijk, duurzaam en onderhoudsarm zijn. Bovendien kunnen ze - niet onbelangrijk - tegen een stootje.
Restauratie sluis Nijveensterkolk aan de Hoornsedijk
Er is op dit moment maar één vaarverbinding tussen het Noord-Willemskanaal en het Paterswoldsemeer. Deze verbinding ligt bij de Hoornsedijk bij molen De Helper. Schutsluis ‘Nijveensterkolk’ vormt hierin de verbinding en is daarmee een belangrijke schakel in de recreatieve watersport. De sluis is in 1927 gebouwd en staat op de lijst van Rijksmonumenten. Het is daarmee van grote cultuurhistorische waarde.
De sluis vertoonde veel gebreken aan het betonwerk en de houten delen. Het Meerschap Paterswolde heeft de schutsluis gerestaureerd en deels vervangen. De bediening ervan, die voorheen nog handmatig gebeurde, is gemechaniseerd. Bij de restauratie zijn alle zichtbare delen in originele staat hersteld. Onder het water is het meeste veranderd. De ‘sluisbak’ is weer schoon opgeleverd. Op die manier is de toegankelijkheid en capaciteit van de sluis toegenomen en zijn er meer boten die door de sluis kunnen. Het voordeel van de mechanische bediening is dat de sluis sneller wordt bediend. Daardoor kan de sluis sneller boten verwerken en neemt de wachttijd voor wandelaars, fietsers en automobilisten af.
De werkzaamheden aan de sluis zijn onderdeel van het plan om de vaarverbindingen op het Paterswoldsemeer te verbeteren en de vaarrecreatie te stimuleren.
{youtube}owQqh2njfDo|770|433|0{/youtube}
Film door Cool Shots Media
Ruimte voor fietsers op Nijdam
De Nijdam vormt de scheiding tussen de Hoornseplas en het Hoornsemeer. Door de dam kan het water in de Hoornseplas apart worden beheerd. De dam zorgt ervoor dat vuil en veenresten buiten de plas blijven. Bovendien houdt de dam boten op een veilige afstand van zwemmers. Wandelaars maken veelvuldig gebruik van de wandelroute over de dam. Fietsers werden van de dam geweerd. Dat is veranderd. Door de Nijdam te verbreden ontstond er voldoende ruimte om naast een voetpad ook een fietspad aan te leggen. Daarmee is het nu voor fietsers mogelijk om direct rond het Paterswoldsemeer te fietsen. De Nijdam verbindt nu de gebieden Neerdam, Damstee, ’t Wold en Kaap Hoorn ook voor fietsers. Daarmee is het fietspad een belangrijke verbinding in het nieuwe fietspadennetwerk van de Peizer- en Eeldermaden.
Uitvoering Masterplan Kaap Hoorn
Op het uiterste puntje van de landtong, aan het einde van de Kaapse Baan, is paviljoen Kaap Hoorn gevestigd. Er is hard gewerkt om de ooit sobere uitstraling te verbeteren. Dat is inmiddels aardig gelukt. En met de uitvoering van de laatste fase van het Masterplan Kaap Hoorn zijn de laatste puntjes op de ‘i’ gezet. Het plein, naast Kaap Hoorn en het pand van de waterskivereniging, is op de schop gegaan. Er kwamen nieuwe bomen, straatmeubilair en een ondergrondse vuilopslag. Bovendien is de aansluiting op de Nijdam aangepast en ook voor fietsers geschikt gemaakt.
Voor de hulpdiensten was het de afgelopen jaren soms lastig om langs alle auto’s te manoeuvreren die in de berm waren geparkeerd. Met de invoering van een verkeerscirculatieplan en met uitbreiding van het aantal parkeerplaatsen aan de noordkant van Kaap Hoorn, behoort dat tot het verleden.
De investeringen in het gebied rond Kaap Hoorn kwamen niet alleen van de overheid. De eigenaar van Kaap Hoorn heeft tegelijkertijd het paviljoen flink opgeknapt en uitgebreid en het terras aan het water vergroot.