Meerweg

Meerweg als ecologische verbindingszone

De ecologische verbindingszone Meerweg ligt aan de oostkant van het Paterswoldsemeer en is onderdeel van een grotere ecologische verbindingszone rondom het meer. Een ecologische verbindingszone verbindt natuurgebieden met elkaar. Het gebied rondom het Paterswoldsemeer vormt een belangrijke schakel tussen de grote natuurgebieden in centraal Groningen en de kop van Drenthe. Door natuurgebieden met elkaar te verbinden kunnen verschillende diersoorten zich op een veilige manier tussen de gebieden verplaatsen.

Herinrichting Meerweg

In juni 2023 is de ecologische verbindingszone Meerweg opgeleverd. Een faunapassage met brug in de Meerweg zorgt voor de verbinding tussen de Drentsche Aa en het Paterswoldsemeer. Ook is het gebied rond de verbinding wordt natuurvriendelijker ingericht. Dieren als de otter, kikker en ringslang kunnen zich veilig verplaatsen tussen de twee gebieden. Dat heeft een positief effect op de biodiversiteit. Daarnaast draagt de ecologische verbindingszone bij aan de verbetering van de waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer. Er is namelijk een aanvoerroute ontstaan van schoon water uit de Drentsche Aa naar het Paterswoldsemeer. De inlaat van water uit het Noordwillemskanaal wordt hiermee beperkt. Wilt u meer weten over het hoe en waarom achter de herinrichting van het deelgebied Meerweg? Lees dan het inrichtingsplan Meerweg.

Stromend water in een slenk met een nieuwe brug in de achtergrond.

Foto: eind mei stroomde het eerste water vanuit de Drentsche Aa in de slenk naar het Paterswoldsemeer.

Werkzaamheden in beeld

Onderstaande video brengt de ecologische verbindingszone Meerweg in beeld. Melanie Bus van de provincie Groningen en Christina Schipper van Prolander vertellen welke werkzaamheden zijn uitgevoerd.

mp logo wave
informatiebord

Meerschap Paterswolde

Veenweg 46
9752 XS Haren

050 5255381
info@meerschap-paterswolde.nl

facebook-64 youtube-64 twitter-64